Peter Linde: Föreläsningar

PL2020

När jag som 11-åring för  första gången såg månen genom ett litet teleskop satte det djupa spår. Men knappast insåg jag då att hela mitt framtida liv på många sätt skulle formas av den upplevelsen. Det blev en hobby som så småningom skulle utvecklas till ett yrke som ledde mig till exotiska platser, ofta ganska högt belägna. Så är det ju med astronomiska observatorier, ju högre desto bättre.  Det kan vara på vulkantoppen La Palma eller i Anderna i Chile. 

Det är ett privilegium att få syssla med det man verkligen tycker om. För mig är astronomin och vetenskapen nog lite av en livsstil. Där finns ett intellektuellt djup som skarpt kontrasterar mot mycket av den ytlighet som ofta kännetecknar det moderna samhället. Men inte bara det. Där finns skönhet och mystik och filosofi. Alldeles oerhört spännande, det behövs inget utrymme för vidskepelse eller övernaturlighet. Och utmaningen att försöka förstå vårt universum försvinner aldrig.

För min egen del har jag alltid upplevt  en glädje med att försöka förmedla fascinationen och aha-upplevelserna.  En fascination som finns kvar även femtio år efter första måntitten. "Jakten på liv i universum" är ett led i min strävan att sprida intresset och kunskapet, en annan är min föreläsarverksamhet. Nedan finns lite exempel på detta. Titta gärna även in på www.livetochuniversum.se. Välkommen att kontakta mig!

Teknik & Naturvetarcirkeln

IMG 8113sm

Lunds universitets "Teknik & Naturvetarcirkel" har funnits sedan 1995. Den innehåller en serie populärvetenskapliga föreläsningar som hålls under våren på tre orter vardera, nämligen Lund, Halmstad och Växjö. Årets tema var "Den gränslösa vetenskapen".

Läs mer...

Paneldebatt: Är vi ensamma?

IMG 1658sm

I september besökte ett hundratal astronauter Sverige och i samband med detta arrangerades en paneldebatt på Kulturhuset i Stockholm. Inför en entusiastisk publik diskuterades alltifrån parallella universa till exoplaneter  med utomjordiskt liv.

Läs mer...

Kosmisk debatt med Antje J

IMG 7553Bsm

Den 13 februari möttes författaren och den blivande ärkebiskopen Antje Jackelen i en debatt anordnad av Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe och stiftsgården Åkersberg i Höör. Temat  var tro och vetande i Big Bangs tidevarv. Det blev ett spännande meningsutbyte där religion och naturvetenskap var utgångspunkterna.

Läs mer...

På kunskapskryssning

Fof5sm

21 mars 2014 medverkade författaren i tidskriften Forskning och Framstegs kunskapskryssning vilket skedde på färjan mellan Stockholm och Åland. Ett par hundra av tidningens intresserade läsare hade anmält sig. 

Läs mer...

Lunch med rymd

20151202 131118

I december fick lunchgästerna på Kulturhuset "Trycket" i Södra Sandby sig en rejäl dos om universum och utomjordiskt liv. Kulturhuset ligger i ortens byahus, som inrymmer en rad olika kulturella och idrottsliga verksamheter.

Läs mer...

Bokmässan

bokm2013sm

När boken gavs ut var författaren var inbjuden till medverkan på bokmässan i Göteborg. Bokförlaget Historiska Media / Karavan gjorde två intervjuer i sin monter. Att locka uppmärksamhet i denna häxkittel av litterära aktiviteter är dock inte det lättaste.

Läs mer...

Astronomiträff i Karlskrona

kaf1sm

I maj hölls en astronomiträff i Blekinge skärgård, närmare bestämt på Sturkö. Träffen arrangerades av Karlskrona Astronomiska Förening och innehöll både dag- och nattobservationer.  På lördagen var de inbjudna föredragshållarna Peter Linde och Göran Strand.

Läs mer...

Malmö bokdagar

malmobok2

Peter Linde berättade om sin bok på Malmö bokdagar som hölls för första gången, 26-27 april. Arrangemanget hölls på Kronprinsens köpcenter i Malmö.

Läs mer...

Astronom i Lekeberg

lekeberg2014sm

Lekebergs kommun ligger i Närke, väster om Örebro. Där hade bibliotekarien Karin Adolfsson inbjudit till astronomikväll. Peter Linde berättade om hur man genom tiderna betraktat förekomsten av liv på andra världar.

Läs mer...

Rymden på Älmhults bibliotek

IMG 1753sm

Älmhults bibliotek är aktiva med att arrangera olika verksamheter, däribland föreläsningskvällar. I september var det dags att lyssna på det senaste om rymden.

Läs mer...

Fortbildning av lärare

IMG 0618sm

Rymden är spännande för dagens skolungdom. Lärarna behöver då själva fortbilda sig för att hänga med i den snabba utvecklingen. Peter Linde föreläste på lärardagar både i Malmö och i Stockholm.

Läs mer...

Astronomi på Påskbergsskolan

IMG 0616sm

Varje år har Påskbergsskolan en temavecka inom kulturprojektet Skapande skola. I år har eleverna fått kliva in i astronomins värld. - See more at: http://hn.se/nyheter/varberg/1.3831553-rymden-har-invaderat-paskbergsskolan#sthash.HwUA4HRa.dpuf
Varje år har Påskbergsskolan en temavecka inom kulturprojektet Skapande skola. I år har eleverna fått kliva in i astronomins värld. - See more at: http://hn.se/nyheter/varberg/1.3831553-rymden-har-invaderat-paskbergsskolan#sthash.HwUA4HRa.dpuf

Varje år har Påskbergsskolan i Varberg en temavecka inom kulturprojektet Skapande skola. 2015 fick eleverna kliva in i astronomins värld under en hel "rymdvecka" , där bl a astronomen Peter Linde var inbjuden att berätta om universum.

Läs mer...

TPL_A4JOOMLA-STONEWALL-FREE_FOOTER_LINK_TEXT