Fel
  • Ett fel uppstod vid laddning av flödesdata

För fem miljarder år sedan

solarsystem creation space art

Novacelestia.com

För knappt 5 miljarder år sedan hade materia samlat ihop sig i en nebulosa bestående av gaser som väte och helium men också av tyngre ämnen i stoftform. Det är naturligtvis svårt att ta reda på det exakta händelseförloppet, inte särskilt många spår finns kvar. Den ursprungliga nebulosan kan ha haft en storlek på kanske 50 ljusår och teorin säger att den fragmenterades i bitar några ljusår stora. Materian kollapsade och förtätades ytterligare. Ca 2 % var alltså tyngre ämnen, dessa måste ha bildats i tidigare generationer av stjärnor och därefter spridits för att så småningom användas som en komponent i vårt blivande solsystem. Modern forskning bidrar till vår kunskap genom detaljerade studier av andra planetsystem under bildande.

{flike}

 

Kommentera

Historisk kometlandning

rosetta1sm

Efter Rosettalandaren Phileas historiska landning på kärnan av komet 67P/Churyumov-Gerasimenko pågår nu analysen av den stora mängd data som landaren hann skicka över innan den gick i ide när batterierna tog slut.

Hur snabbt bildas planeter?

alma1sm

ALMA, världens största radioteleskop, gav nyligen en unik bild av ett solsysten i vardande. Stjärnan HL Tau anses bara vara en miljon år gammal vilket innebär att förstadiet till planetbildning går betydligt snabbare än vad man hittills känt till.

 

Läs mer...

TPL_A4JOOMLA-STONEWALL-FREE_FOOTER_LINK_TEXT