Att vänta på signalen

Wow signal2

 Ehman/BigEar

!977 tog Big Ear-observatoriet emot en signal som en del menar är det hittills tydligaste exemplet på existensen av utomjordiska civilisationer.  Man kunde utesluta de flesta naturliga och jordbundna förklaringarna. Tyvärr så upprepades aldrig signalen. Några eventuella detaljer av information kunde man heller inte få, 1977 års teknologi var inte riktigt så bra att signalen kunde studeras i detalj.  Och trots många studier med andra och modernare radioteleskop av det aktuella området på himlen har inga ytterligare ledtrådar kunnat hittas.

Icke desto så fortsätter letandet efter liknande signaler. Det främsta hoppet ställs kanske till Allenteleskopet, ett specialgjort radioobservatorium dedikerat till SETI-avlyssning.

Kommentera

SETI får nytt liv

greenbanksm

Ett stort initiativ inom SETI-forskningen håller på att sjösättas. Den ryske miljardären Juri Milner satsar 100 miljoner dollar på att blåsa nytt liv i pågående forskning. En miljon av de närmaste stjärnorna kommer att övervakas tillsammans med de ett hundra närmaste galaxerna. Två av världens största radioteleskop kommer att användas, vid Parkes- respektive Green Bank-observatorierna. 

Läs mer...

Hur långt har vi nått ut?

MilkyWayRadiosm

Utsändningarna från jorden började för ca 100 år sedan, först med radio, sedan med tv-utsändningar och radarsignaler. En del av dessa läcker ut i rymden med ljusets hastighet och har alltså som längst kunnat nå 100 ljusår från jorden, i alla riktningar.  Hur långt är detta i vår egen galax, Vintergatan?

Läs mer...

TPL_A4JOOMLA-STONEWALL-FREE_FOOTER_LINK_TEXT