Fel
  • Ett fel uppstod vid laddning av flödesdata

Den första interstellära rymdresan

NASA-project-orion-artist

NASA

Att resa ut i planetsystemet blev ju möjligt på 1970-talet. Dock har människan själv inte nått längre än till månen, en ljussekund bort. Nästa realistiska anhalt torde bli Mars, inom ett par decennier, även om ingen fastlagd och finansierad plan ännu finns för detta. Men att åka till stjärnorna? Det är ljusår bort och hör för närvarande fortfarande till sciencefiction-världen. Även där har man stora problem med avstånden om man vill hålla sig till gällande fysik.

Detta hindrar dock inte optimistiska  och kreativa människor att hitta lösningar på att överbrygga det interstellära svalget. Faktum är att på 1950- och 1960-talen fanns en stor optimism om framtidens rymdfart. Rymdkapplöpningen var i full gång och en del siktade på en Marsexpedition till runt 1980. Men efter att USA framgångsrikt besökt månen ett antal gånger har utvecklingen av den bemannade rymdfarten varit mycket långsam, av politiska och ekonomiska skäl.

Men det finns fortfarande optimister. The 100 Year Starship är en sådan gruppering. En rad metoder för framdrivning av en interstellär farkost har föreslagits. Med tillräckligt tålamod och med tillräckliga ekonomiska resurser är det ingen omöjlighet, ens inom ramen för de begränsningar som dagens fysik medger. Men det krävs att allmänheten och därmed politikerna är med på tåget.

Kommentera

100 Year Starship inbjuder till symposium

100YS

 

Organisationen 100 Year Starship håller ett symposium i september 2013. Temat för symposiet, som hålls i Houston, USA, har temat "Vägen till stjärnorna - Fotavtryck på jorden. Man söker bidrag som behandlar många intressanta teman.

Läs mer...

TPL_A4JOOMLA-STONEWALL-FREE_FOOTER_LINK_TEXT