Kommer vi att upptäckas?

voyrec

NASA/PL

Två Voyagerfarkoster är på väg ut i den interstellära rymden. De bär på ett meddelande från mänskligheten i form av en gyllene skiva med bilder, musik och tal från många olika kulturer. Carl Sagan var ansvarig för sammansättningen av materialet och berättar i sin läsvärda bok "Murmurs From Earth" hur det gick till. Han fick bl a de dåvarande FN-ambassadörerna att tala in hälsningar. De flesta fick kortas ner men Anders Thunborgs inläsning av Harry Martinsons dikt "Besök på Observatorium" fick komma med i sin helhet och ger ett mycket gripande intryck.

Farkosterna har möjlighet att överleva i miljoner år och kan mycket väl komma i närheten av andra stjärnor så småningom, trots att de rör sig med snigelfart sett i ett astronomiskt perspektiv. Att någon annan intelligent civilisation någonsin skulle komma i kontakt med dem verkar dock osannolikt. Andra meddelanden, i form av radiosignaler, skickas också ut. Några symboliska, andra oavsiktliga och ytterligare andra med den uttalade avsikten att generera kontakt med en annan civilisation. En del forskare och debattörer menar att detta kan vara en potetiell fara för mänskligheten. Bland dem kosmologen Stephen Hawking och sciencefiction-författaren David Brin.

Kommentera

Signaler skickas till Gliese 526

lonesignal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den 17 juni startade Lone Signal sin verksamhet som går ut på att skicka meddelanden till en hypotetisk civilisation vid stjärnan Gliese 526. Vem som helst kan via internet bidra och mot betalning skicka iväg meddelanden. En kraftig antenn i Kalifornien används som sändare. 

Läs mer...

TPL_A4JOOMLA-STONEWALL-FREE_FOOTER_LINK_TEXT