Heta Jupitrar och kalla nomader

Corot-7b

Exoplanetforskningen går framåt med stormsteg. Närmare 4000 exoplaneter är kända. Helt nya och mycket märkliga världar har upptäckts. Många av dem är "Hot Jupiters", dvs jätteplaneter som ligger mycket nära sina moderstjärnor. Andra kan vara vattenplaneter som har heltäckande oceaner som kan vara hundratals eller tusentals kilometer djupa. Iskallast är nomadplaneterna, som rör sig i den interstellära rymden utan att höra till någon stjärna alls.

Det är förbluffande mycket information som kan utvinnas ur det i allmänhet svaga ljuset som astronomerna har att arbeta med. Dock ska man komma ihåg att konstnärliga visualiseringar (som den ovan) får tas med en stor nypa salt.

Det är i grunden två sorters mätningar som kan göras; fotometriska och spektroskopiska. Med fotometri mäter man mycket små förändringar i moderstjärnans ljus. Med spektroskopi görs detaljerad analys av olika våglängder i moderstjärnans spektrum. Fast då behöver man mer ljus från början för att kunna mäta något. Med de jätteteleskop som nu håller på att konstrueras kommer spektroskopi att kunna göras  i mycket större detalj och för mycket svagare ljuskällor.

blog comments powered by Disqus

TPL_A4JOOMLA-STONEWALL-FREE_FOOTER_LINK_TEXT